Er zijn mensen die het verkeerd vinden om geweld te verheerlijken. En zeker in deze tijden van aanslagen en oorlogen is het iets wat je volgens sommigen niet kunt maken. Laat ik voorop stellen dat ik geen voorstander ben van geweld en oorlog. Maar laten we ook eerlijk zijn, zolang er films, boeken, tv programma’s en games zijn met dit thema, zie ik niet in waarom je het ook niet in fotografie mag toepassen. Ieder zijn voorkeur en smaak. Dus even geen politiek debat hier maar een duidelijk verhaal over het fotograferen met wapens. Overigens noem ik ze vanaf nu replica’s aangezien er wel een duidelijk verschil is tussen wat echt is en wat niet. Een Airsoft replica is een apparaat. Ze werken op gas, veer of elektrisch en hebben wat werking betreft geen enkele gelijkenis met echte vuurwapens. Maar ze zien er wel vrijwel exact hetzelfde uit en daar ligt de gevoelige factor en de reden dat ze onder de wapenwetgeving vallen.

Bezit

Nu weet ik dat replica’s eenvoudig zijn aan te schaffen. Hoewel de meeste online winkels langzamerhand wel strenger zijn geworden, kun je ze eenvoudig kopen. Ga je de grens over dan is het helemaal makkelijk. Ik heb ooit in een campingwinkel in Tsjechië mijn eerste gekocht. Maar laat ik even heel duidelijk zijn. In Nederland mag je geen enkele vorm van een replica bezitten tenzij onder bepaalde voorwaarden. In België mag dit wel. Sinds januari 2013 mag je in Nederland Airsoft replica’s bezitten en er mee spelen tijdens een Airsoft evenement. Hiervoor moet je wel aangesloten zijn bij de NABV (Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging). De NABV heeft strenge regels opgesteld waaraan leden zich moeten houden. Een NABV lid mag een replica in huis hebben en in wapentas vervoeren naar een evenement maar onder strikte voorwaarden. In België mag je ze in huis hebben maar goed opgeborgen. In Nederland is het aantal mensen dat zich bezig houdt met de Airsoft sport flink aan het groeien en men bewaakt de sport zo goed als het kan. Spelers zit niet te wachten op iemand die het verpest voor de anderen, dus ook de onderlinge controle is vrij streng. Onder de 18 jaar is het overigens in Nederland in alle gevallen niet toegestaan een replica in handen te hebben. In België mag je er vanaf 14 jaar wel mee spelen tijdens een evenement maar niet in bezit hebben.

Oom agent

Maar stel nu dat je dat allemaal netjes geregeld hebt en je wilt fotograferen samen met een model en een replica. Een Lara Croft stijl of iets wat lijkt op een stripverhaal. Dan nog is het niet zo eenvoudig. Je kunt niet op de straathoek gaan staan met een replica van een volautomatisch machinegeweer. Jij en het model weten dat hij niet echt is, maar een voorbijganger weet dit niet. Mensen kunnen hier van schrikken of nog vervelender, de politie bellen. Ook binnen moet je echt oppassen. Jij kunt samen met model in een gebouw bezig zijn. Mooi oud pand of zo iets. Iemand in een overliggend pand kijkt naar buiten en ziet iemand voor het raam staan met een geweer. Dan kun je er op wachten dat er in korte tijd een unit van de politie om je heen staat, en jij samen met je model op de grond ligt in de boeien. En echt hoor, de politie neemt in dit soort gevallen geen enkele risico. Ik weet van gevallen dat er helikopters boven de hoofden van mensen hingen en een arrestatieteam was uitgerukt. En dan kun je nog zo’n mooi model hebben en alles ziet er nep uit, je krijgt een flinke duw en een mooie vermelding op een strafblad en dit is voor zowel de fotograaf als het model. Want die laatste had de replica vast en is daarmee mede verantwoordelijk. Mijn advies is om hier geen enkel risico mee te nemen.

Speelgoed

Nu kun je nog voor een alternatief gaan. Speelgoed. Denk aan bijvoorbeeld Nerf guns. Die zijn fel gekleurd en mag je gewoon mee fotograferen. Maar ga je die zwart verven dan heb je eigenlijk weer hetzelfde verhaal. Je hebt iets wat op een echt wapen kan lijken en een nietsvermoedende voorbijganger het verkeerde idee geven. Ook hier weer hetzelfde, let op wat je doet en uitstraalt.

In de studio

In een afgesloten studio kun je natuurlijk veel meer en loop je minder risico maar ook hier gelden dezelfde regels. In Nederland alleen indien de houder van de replica geregistreerd is en in België is men hier iets vrijer in. Maar het blijft een kwestie van je verstand gebruiken. Je maakt gebruik van iets wat er echt uitziet en veel mensen zien niet dat het wapen nep is. Je hebt de wet te kennen en na te leven. Zien mensen veel foto’s van jou in je studio met een replica dan zal er op een dag iemand zijn die daar vraagtekens bij stelt. De digitale opsporingsdienst van de politie ziet jouw foto’s ook voorbij komen en zal op een gegeven moment toch gaan afvragen of het allemaal wel klopt. Er zijn veel mensen bij de politie die ook de Airsoft-sport beoefenen en het is een vrij hechte community die elkaar controleert en informeert. Iemand die de regels niet zo nauw neemt en de sport een slechte naam zou kunnen bezorgen wordt niet getolereerd.

Negatief

Is het nu allemaal zo negatief? Nee, helemaal niet. Ik speel zelf Airsoft en fotografeer zo nu en dan met replica’s. Maar ik meld dit netjes bij de NABV aan. Hou me zeer strikt aan de regels. Ben zelf natuurlijk lid van de NABV en meld het model ook netjes aan. En gebruik vooral mijn verstand. Je zal mij nooit op de openbare weg zien met een model en replica. Ook niet stiekem. Veel van mijn shoots doe ik in afgesloten studio. Binnen een Airsoft terrein of geheel afgesloten locatie. Als je graag wilt fotograferen met replica’s zoek dan eens contact met iemand die Airsoft speelt. We zijn voor openheid en je mag binnen de regels van de sport ook wel eens mee om te fotograferen tijdens een evenement. Airsoft beoefenaars zitten er niet op te wachten dat er allemaal fotografen om hun heen lopen tijdens een evenement maar vragen kan natuurlijk altijd.

De foto zelf

Dus je hebt alles op orde en je gaat fotograferen. Daar zie ik ook heel veel misgaan. Leef je in in de situatie. Als een model een replica vasthoudt van een zwaar kaliber dan is dat ding ook zwaar. Dus bestudeer eens goed hoe je zo’n ding vasthoudt. Wat doet terugslag? Waar vliegen de hulzen heen? Hoe richt je? Als je het goed wilt doen, verdiep je dan ook in de materie. Te vaak zie ik een leuk model met een pistool replica. Ze houdt hem sexy vast. Vinger aan de trekker. Dat laatste is bijvoorbeeld echt iets wat je niet doet met een echte. De trekker raak je pas aan als je schiet en niet eerder. Trigger discipline noemt met dat. In het echt is zo’n ding vaak heel gevoelig afgesteld en loop je het risico dat hij afgaat. Als ik dat zie in een foto dan kan de stijl nog zo mooi zijn, mijn eerste gedachte is dan of het model in kwestie zichzelf door haar hoofd wil schieten. Dus doe je huiswerk. Kijk naar films. Bekijk instructiefilms op Youtube en zie hoe het werkt. Wil je iets er echt uit laten zien dan doe je er je best voor. En ik geef toe, ook ik heb beginnersfouten gemaakt. Een replica met een bepaalde demper erop maar wel een grote steekvlam erin monteren. Het ziet er mooi uit maar kloppen doet het niet. Ik leer ook nog steeds.

Conclusie

Fotograferen met replica’s is leuk en kan heel spannende en verhalende fotografie opleveren, maar gebruik je verstand. De media staat op scherp en de politie is waakzaam. Een leuke fotosessie kan veranderen in een vervelende ervaring en daar zit niemand op te wachten. Denk ook na over wat je wilt uitstralen en publiceert. Ook binnen de Airsoft-sport worden verkeerde denkbeelden niet getolereerd. Pas op met shockeren. Laura Croft of een foto namaken van de Matrix films is leuk. Jihadisten op een straathoek, wat denk je zelf. De NABV heeft ook haar regels aangepast en geeft eigenlijk alleen toestemming als de foto’s ter promotie van Airsoft zijn. Hou het positief, creatief en hou je aan de wet, dan kom je ver. En vraag als je het echt niet weet.

(Dit artikel is eerder gepubliceerd op Zoom.nl)