Je hebt een afspraak om binnenkort een fotosessie te doen. Dat is heel spannend, zeker als het voor jou de eerste keer is! Uiteraard wil je dat het allemaal goed verloopt. Een fotoshoot vergt wat voorbereiding. Je moet kleding en sieraden uitzoeken, je wilt misschien nog onder de zonnebank voor een mooi kleurtje en wellicht onderga je ook nog een schoonheidsbehandeling. Daarom is het belangrijk dat je deze tekst goed leest en de aanwijzingen opvolgt. Dan weet je precies wat je wel of niet moet doen en dat voorkomt teleurstellingen. Mocht je na het lezen van deze tekst toch nog vragen hebben, vraag het na bij de fotograaf.

Zonnebank?
Ja, je mag onder de zonnebank. Een korte kuur van drie of vier keer is prima, maar zelfs één keertje heeft al effect. Ga de laatste drie dagen voor de shoot niet meer onder de zonnebank, anders loop je het risico dat je huid op alle foto’s een rode tint heeft. Blijf de laatste twee dagen voor de shoot ook uit de felle zon, zorg er in elk geval voor dat je geen zonverbranding oploopt.

Ontharen?
Als je tijdens de shoot topjes, mouwloze bloesjes, badkleding of lingerie wilt dragen, dan is het een goed idee om je oksels en je bikinilijn netjes bij te werken. Als je scheert of onthaart, doe dat dan minstens twee dagen voor de shoot zodat eventuele irritatie van je huid tijd heeft om te herstellen. Dat geldt uiteraard ook voor het epileren van wenkbrauwen of het harsen van gezichtsbeharing.

Voor de heren: Scheer je de ochtend van de shoot extra voorzichtig en breng na het scheren een goede vochtinbrengende crème aan. Scheer je ook je lichaamshaar, doe dat dan liefst twee dagen tevoren. En heren, vergeet de haartjes in oren en neus niet.

Schoonheidsspecialiste?
Voor een behandeling door de schoonheidsspecialiste geldt dezelfde opmerking als voor ontharen: minstens drie dagen voor de shoot, zeker als je huid laat peelen of scrubben. Laat eventueel ook je nagels verzorgen.

Kapper?
As je wilt kan je de ochtend van de shoot naar de kapper om je haar te laten doen. Soms kan de fotograaf dat voor je regelen, soms moet je er zelf voor zorgen. Houd in elk geval rekening met kosten en maak daar goede afspraken over. Neem kam, borstel, haarlak, gel en dergelijke mee om gedurende de shoot je kapsel bij te kunnen werken als dat nodig is.

Make-up?
Vaak kan de fotograaf ook regelen dat er op de fotolocatie een visagist aanwezig is. Soms moet je het zelf regelen. Is er een visagist aanwezig, dan moet je de ochtend van de shoot HELEMAAL GEEN make-up opdoen! Het is misschien een raar idee om zonder make-up over straat te gaan, geeft niet, doe het toch maar. Wordt visagie op locatie verzorgd, dan zijn daar soms kosten mee gemoeid, maak ook daar goede afspraken over!

Wil je zelf de make-up doen of neem je iemand mee die je opmaakt, breng dan voldoende spullen mee en breng de make-up pas aan op de locatie. In elk geval een foundation, mascara, ogenschaduw, lippenstift/lipgloss en poeder tegen een glimmende huid. En zorg dan dat je voldoende van dezelfde soorten en kleuren make-up bij de hand houdt om later op de dag wat bij te kunnen werken.

Kleding?
Overleg met de fotograaf welke kleding je mee moet brengen. Heb je daar geen afspraken over gemaakt, neem dan in elk geval enkele setjes van bij elkaar passende kleding mee. Voor een eerste shoot is vier setjes prima, waarvan liefst één setje sportkleding. Vergeet de bijpassende onderkleding niet, zorg voor een licht (wit of huidkleurig) en een donker setje. Want een zwarte BH onder een witte bloes is geen gezicht. Zwarte boxershort onder een lichte joggingbroek? NEE! Wit hemd onder een licht doorschijnend rood shirtje? NEE! Vlekken? NEE! Glanzende bloesjes? NEE! Neem ook geen kleding mee met opvallende merktekens, tenzij de fotograaf daarom vraagt. Besteed echt aandacht aan je kleding want je kan er ongemerkt veel fout mee doen en in het ongenadige flitslicht wordt ieder foutje zichtbaar. En trek vooral kleding aan waarin jij je lekker voelt, dat maakt het poseren een stuk relaxter!

Geen kleding?
Als je tijdens de shoot geheel of gedeeltelijk uit de kleren gaat, zorg dan dat je die ochtend geen knellende kleding aantrekt, want niets is zo lelijk als de afdruk van een BH bandje of de striem van een broekriem in je huid. Trek liefst ruimzittende onder- en bovenkleding aan, liever een ouderwetse, ruime onderbroek dan een string, liever een flodderend joggingpak dan een strakke spijkerbroek. Let hier vooral ook op als je in badmode of lingerie gaat poseren. Draag je toch iets als een BH en je doet naakt, lingerie of badmode. Trek het uit zodra je binnen bent.

Naakt?
Veel fotografen en beeldend kunstenaars vinden het menselijk lichaam een van de mooiste onderwerpen om vast te leggen of uit te beelden. Sommigen zijn er echt ontzettend goed in. In je blootje poseren heeft dan ook helemaal niets te maken met pornografie. Bij naaktfotografie gaat het om de schoonheid van het lichaam of van bepaalde lichaamskenmerken en niet zozeer om de erotische uitstraling van de foto. Zelfs een lijf wat niet aan het supermooie schoonheidsideaal voldoet, kan op artistieke naaktfoto’s bijzonder goed tot zijn of haar recht komen. Met naakt poseren is dus niks mis, het is niet eng of ranzig. Je bepaalt zelf of je deze toch wel aparte ervaring wilt opdoen. Aan de andere kant… laat je niet zo maar uit de kleren praten want in je blootje(m/v) op foto is absoluut geen verplichting. Verder hoef je van niemand poedelnaakt over de set te rennen. Het is naakt fotografie geen naaktloperij. Zeker bij het wisselen van lingerie of badkleding mag je op de nodige privacy rekenen, zoals een kleedruimte, of op zijn minst een kamerscherm. Maar als je bij iedere kledingwissel van de set afloopt omdat je niet in je onderbroek wilt staan, dan ben je misschien wel te preuts voor dit vak.

Accessoires?
Ringen, oorbellen, hoedjes, petjes, sjaals, horloges, bandana’s, armbanden, tasje, koffertje, boek, tijdschrift, wandelstok, judopak, ruitercap, valhelm, bril, piercings, motorjack, tennisracket moersleutel, skistokken of wat dan ook, neem flink wat accessoires mee. Zoek vooral accessoires bij elkaar die iets over jou zeggen want het zijn juist deze details die een foto persoonlijk maken. Maar overleg met de fotograaf.

Roken?
Nee, op een fotoset wordt absoluut niet gerookt want het is funest voor de fotoapparatuur. En als je rookt, stop er dan gewoon mee. Niet volgende week, niet straks, maar nu. Tabaksrook is niet alleen slecht voor je gezondheid, het tast ook de doorbloeding en de soepelheid van je huid aan waardoor je veel eerder rimpels krijgt. Daarnaast geeft roken je gezicht een vale, vermoeide uitstraling. Een fotomodel wat gezond leeft en niet rookt, heeft een frisse uitstraling en haar carrière kan twee keer langer mee dan de loopbaan van een model met minder gezondheidsdiscipline.

Contract?
Voor beginnende modellen werken veel fotografen op basis van TFP (Time For Print) of TFCD (Time For Compact Disc) en dat betekent dat je een aantal afdrukken en/of een CD met foto’s krijgt voor de moeite. Bijna alle fotografen werken met een overeenkomst wat jij en de fotograaf ondertekenen. Dat is om in de toekomst geen gezeur over de foto’s te krijgen. Want stel je voor: jij wordt een beroemd model, dan wil je niet dat de fotograaf jouw foto’s van vroeger zonder jouw toestemming voor veel geld verkoopt. En als de fotograaf later heel bekend wordt dan wil hij niet dat jij met zijn oude foto’s loopt te leuren.

Bij TFP en TFCD is het gebruikelijk dat je van de mooiste drie of vier foto’s een versie krijgt, plus een stuk of 15 a 20 goed gelukte foto’s op een CD. Dit is natuurlijk afhankelijk van de shoot, stijl en of het goed vind. Beter vijf echt goede sterke foto’s dan 20 matige. Wees hier zelf ook selectief in. Het zijn geen vakantiefoto’s. Deze foto’s mag je dan gebruiken voor het opzetten van je eigen portfolio (map met foto’s). Als je met verschillende fotografen een paar TFP/TFCD shoots doet, dan heb je al snel een mooie, gevarieerde portfolio zonder dat je daar een peperdure fotograaf van een modellenbureau voor hebt moet inhuren.

Alleen?
Ga niet alleen naar een shoot, zeker niet als je de fotograaf nog niet kent, want ook onder fotografen zitten enge mannetjes met foute bedoelingen. Vraag ook gerust aan andere modellen op bv Facebook hoe hun ervaring was. Ben je nog geen 18 dan zal iedere fotograaf met goede bedoelingen er op staan dat je onder begeleiding van een meerderjarige naar de locatie komt. Neem je zus, je moeder of een vriendin mee. Wil de fotograaf dat absoluut niet, zeg dan de shoot af en zoek een andere fotograaf.

Poseren?
Laat het duidelijk zijn: tijdens de shoot heeft de fotograaf het voor het zeggen. Hij ziet vanachter zijn camera precies hoe de foto zal worden. Hij bepaalt hoe het licht valt, hij merkt de rare kreukels in je shirt op en zal proberen om je zo mooi of opvallend mogelijk vast te leggen. Kortom, de fotograaf heeft de regie en het model moet zich gewillig laten regisseren. Als niet duidelijk is wat er moet gebeuren, gewoon vragen. En je hoeft je daarbij niet alles te laten zeggen. Als je een bepaalde pose niet prettig vind om te toen, gewoon zeggen. Geef je grenzen aan, maar denk ook mee en stel een alternatief voor. Een fotograaf die zijn vak verstaat zal dit respecteren en blij zijn als je meedenkt.

De shoot?
Als eerste en belangrijkste aanwijzing: Kom op tijd! De fotograaf, zijn assistent, de visagist en de andere betrokkenen hebben allemaal erg volle agenda’s dus een model dat te laat komt wordt echt niet voor een volgende shoot gevraagd. Twee keer te laat en je hebt al een slechte reputatie. Houd er verder rekening mee dat catering op locatie niet altijd voorhanden is. Jouw favoriete merk bronwater en je geliefde vegetarische snack zijn er vast niet, neem dus zelf wat te eten en te drinken mee. Maar als je gezellig met de rest mee bier drinkt en pizza eet, dan kan je in de ogen van de fotograaf al helemaal niks meer fout doen.

Afspraken?
Loop aan het begin van de shoot de afspraken met de fotograaf nog een keer door zodat het voor jullie beiden duidelijk is hoe lang de shoot gaat duren en wat voor soort foto’s er wel of niet genomen worden. Teken het TFP/TFCD contract. Laat zien welke kleding en accessoires je mee hebt gebracht.

En dan?
Dan zijn de foto’s gemaakt en mag je naar huis. Spreek met de fotograaf duidelijk af wanneer je de foto’s krijgt. Vaak moet aan de foto’s nog wat nabewerking worden gedaan en dat kost al gauw een paar dagen maar langer dan twee weken hoeft dat meestal niet te duren. En TFP is een vorm van betaling dus het excuus van een fotograaf dat een betaalde klus voorgaat is onzin.

Vraag aan de fotograaf ook altijd of hij binnenkort opdrachten heeft waar jij model voor kan staan. En misschien kan hij een collega fotograaf aanraden voor een volgende shoot.

Tot zover de aanwijzingen. Veel plezier tijdens je aanstaande fotoshoot!

Bron: Jan Terpstra fotografie