Te vaak zie ik nieuwe en vaak jonge modellen een stap zetten naar modellenwerk. We hebben het er vaak genoeg over maar het kan denk ik geen kwaad om alert te blijven en tips kunnen nooit kwaad. Dus bij deze mijn lijst met tips voor modellen. Vul gerust aan of geef feedback.

Vooraf aan de shoot

 1. Doe een beetje achtergrondonderzoek. Is de fotograaf bekend? Is hij of zij vindbaar op Google? Staat werk online? Is er een adres te vinden? Kortom is de fotograaf zichtbaar?
 2. Vraag andere modellen die al eens met de fotograaf gewerkt hebben wat hun ervaring was.
 3. Onder de 18, altijd een meerderjarig iemand meenemen. Ouder, voogd of familielid. Niet je beste vriendin of vriend die ook onder de 18 is. Het gaat niet alleen om de veiligheid maar ook om juridische zaken. Als minderjarige mag je bv geen contract of overeenkomst aangaan.
 4. Een overeenkomst kan ook nooit kwaad. Bespreek van te voren wat er van je verwacht wordt. Waar je grenzen liggen. Wat gebeurt er met het fotomateriaal? Wat hou je er aan over?
 5. TFP (Time for Print) dus je geeft tijd voor foto’s. Dat wil niet zeggen dat het dan allemaal maar vrijblijvend is. TFP is slechts een zakelijke afspraak, niet meer of minder. Het staat dus niet voor gratis en je hebt recht op foto’s.
 6. Worden je gouden bergen beloofd? Een mooie carrière als model? Denk na. Er zijn maar enkele modellen die echt doorbreken en er fulltime van kunnen rondkomen. Als het te goed is om waar te zijn dan is het ook meestal ook zo.
 7. Fotograaf doet moeilijk over afspraken? Wil adres gegevens niet geven of is terughoudend in eenvoudige informatie? Walk away. Je mag ook niemand meenemen. Er is geen enkele rede dat dit niet zou mogen, je gaat toch gewoon fotograferen of heeft de fotograaf iets anders in gedachte.
 8. Of je een selfie wil sturen. Gewoon je gezicht, prima maar lingerie of zelfs naakt om zo een goed idee te krijgen hoe je er uitziet is echt onzin en doe het niet. Kledingmaten moeten voldoende zijn. En via je webcam een casting? Ook onzin. Niet doen!!
 9. Fotograaf blijf pushen op iets wat je liever niet wil bv lingerie of naakt. Vragen staat vrij maar als het te opdringerig wordt gewoon nee verkopen. Jij bent en blijft de baas over wat je wil doen. Spreek dat gewoon vooraf helder af. Geef je grenzen aan.
 10. Ga altijd op je gevoel af. Voelt het niet ok? Een vervelend gevoel? Ga er dan niet in verder. Een fotoshoot moet leuk zijn. En ook de voorpret.

Tijdens een shoot

 1. Heb je een duidelijk adres? Soms wil een fotograaf je wel eens oppikken ergens. Prima en fijn maar weet waar je bent en naar toe gaat. Zorg voor een telefoonnummer en geef door aan iemand waar je naar toe bent.
 2. Je mag dan toch iemand meenemen maar de fotograaf wil dat diegene toch weggaat. Als dat niet fijn voelt, niet accepteren. Jij moet je veilig en vertrouwd voelen.
 3. Tijdens de shoot worden dingen voorgesteld die je niet hebt afgesproken. Niet juist. Improviseren is prima maar doe niets wat je niet wil of je er niet fijn bij voelt.
 4. Naakt, prima boven de 18. Onder de 18 mag volgens de wetgeving maar denk na. Zorg voor toestemming van een ouder of voogd. En denk ook na over de gevolgen. Maak heldere afspraken. In België mag het overigens helemaal niet onder de 18. En neem een badjas of joggingbroek mee. Het is naaktfotografie en geen naaktloperij.
 5. Een fotograaf hoeft je niet aan te raken. Ook hier weer duidelijk zijn. Een haarlok goed doen. Een plooi rechttrekken. Het zou kunnen maar het is fotograferen en niet een vrijbriefje om een model te betasten. Is er een visagiste of styliste? Die kan het ook. En een fotograaf hoeft je echt niet vast te pakken om je te helpen met je pose. Voordoen werkt net zo goed.
 6. Men loopt onnodig de plek binnen waar je je omkleedt. Kan men niet even wachten.
 7. Is er iets niet duidelijk? Twijfel je over een bepaalde houding? Vraag of je mag zien hoe het er uit ziet in de camera. Digitaal heeft als voordeel dat je direct kunt terugkijken.
 8. Vrijwel alle modellenburo’s zijn gesloten in het weekend. Er is een trucje die foute fotografen gebruiken om af te spreken bij een bekend buro. Klinkt goed en vertrouwd maar ze blijken toevallig die dag niet open te zijn. Komt dat even mooi uit. Bel bij twijfel het modellenbureau om te checken of die fotograaf wel voor ze werkt.
 9. Transparantie en openheid is belangrijk. Stel vragen. Iets niet naar je zin? Zeg het.
 10. Wie is die persoon die eigenlijk niets te zoeken heeft bij jou shoot? Pottenkijkers zijn niet nodig.
 11. Wederom, ga op je gevoel af. Voelt het niet fijn? Is het eng of raar? Wegwezen. Een fotoshoot is leuk en het gaat om vertrouwen en goede samenwerking.

En de belangrijkste regel van allemaal. Have fun!

 

Modellen agentschappen of bureaus

Waar kun je op letten als je met een modelagency in zee gaat of op zoek bent.

 1. Agency is netje geregistreerd bij KvK
 2. Volledige adresgegevens staan openbaar. Dus niet alleen email maar een echt bezoek adres.
 3. Er staat aantoonbaar recent werkt op de site en geen leuke castingfoto’s want iedereen kan een casting houden. Echt werk is waar het om gaat.
 4. Duidelijke taal. Vage beloftes, gouden bergen enz vullen geen gaatjes.
 5. Kwaliteit over kwantiteit. Een agency met 300 modellen? Word geen kaartenbak model.
 6. Professionele communicatie. Daar kan ik kort over zijn.
 7. Je mag alleen met de eigen huisfotograaf werken. Geen TFP doen of andere werk aannemen. Kortom ze willen je exclusief. Leuk maar wat staat daar tegenover. En eigenlijk onzin.
 8. Betalen voor inschrijving. Onzin. Ze horen jou te betalen en je te vertegenwoordigen. Ze verdienen aan commissie niet aan inschrijf geld. Ga hier niet mee akkoord.
 9. Ze vragen je om foto’s te sturen van jezelf. Prima. Maar naakt of lingerie foto’s? Je kunt je afvragen waarvoor.
 10. Een webcam casting is complete onzin. Trap daar nooit in. Als ze je willen zien dan altijd in het echt en bij twijfel, neem iemand mee.
 11. Er zijn mensen die beweren dat ze casten voor bekende bureaus alleen de meeste grote bureaus doen geen castings. Check even met het desbetreffende bureau of het wel klopt.
 12. Er worden vrij grote geldbedragen genoemd voor werk dat ze je beloven. Het kan leuk verdienen zijn maar in de honderden euro’s voor een paar uur fotograferen. Het moet wel logisch en in verhouding zijn. Gouden bergen bestaan niet.
 13. Veel buro’s vragen om een kopie van je paspoort. Dit mag alleen als ze een afspraak hebben met de CBP (College Bescherming Persoonsgegevens). Zonder een aantoonbare afspraak mogen ze alleen je paspoortnummer en gegevens overschrijven. Een kopie opsturen is natuurlijk helemaal niet slim.

En verder

Modeltrainingen, catwalktraining, expressietraining. Leuk, maar eigenlijk onzin en vaak geldklopperij. Ervaring krijg je door het te doen. Een catwalktraining is leuk als je ook echt shows gaat lopen maar betaal hier niet voor tenzij je verwacht hier echt geld mee te kunnen verdienen of als je geld teveel hebt. En een training waar je leert om poses te doen is echt onzin. Ieder fotograaf wil iets anders en zeker niet de standaard houdingen. Ga voor de spiegel staan en oefen lekker thuis. Koop bladen en haal daar inspiratie uit. En goede fotografen kunnen je ervaring geven.

En als laatste. Op Facebook heeft iedere groep een of meerdere beheerders. Het overgrote deel van deze beheerders en vooral die van de bekendere groepen, weet wat er speelt in hun groep. Sommigen hebben zelfs onderling contact. Heb je vragen over een fotograaf, mua of agency. Je kunt ook hen vragen.

Twijfel je aan werk van een fotograaf dan kan Google Image search een beetje helpen.

Er is op Facebook het Meldpunt Modelfotografie waar je terecht kunt met vragen.