Ik wil toch even iets kwijt. Ik zie heel veel discussies voorbij komen over TFP. Voor de duidelijkheid. TFP betekend Time for Pictures. Dus je levert tijd in en in ruil hiervoor ontvang je foto’s. Dus de fotograaf stelt zijn tijd beschikbaar en maakt de foto. De mua levert tijd in en doet de visagie en het model levert tijd in en staat model. Alle betalen eigenlijk met tijd in een gelijkwaardige werkovereenkomst en ontvangen in ruil fotomateriaal. Simpel.

TFP zegt niets over professionaliteit. Je kunt het doen als beginnende of als gevorderde. Als amateur en als beroepsfotograaf. Ook ontslaat het je niet van enige verplichting die anders is dan dat je in geld zou worden betaald. Als je er goed over nadenkt dan is tijd eigenlijk gelijk aan geld. Sterker nog. Tijd is duurder want je kunt het niet terugverdienen, hoogstens in ervaring.
Dus een paar dingen zijn vreemd en denk hier maar eens over na.

1. Als het een gelijkwaardige samenwerking is hoe komt het dat dan vaak alleen de fotograaf een logo in de foto zet. Dit recht hebben model en mua dan toch ook?

cialis 20 mg opiniones click here

kamagra 100 mg here

2. Waarom zien veel mensen een betaalde opdracht voorgaan op een TFP als tijd eigenlijk meer waard is dan geld. Ieder heeft nog steeds dezelfde verplichting in het leveren van kwaliteit en professionaliteit gelijk aan een betaalde opdracht. TFP is immers een betaalmiddel en geen vrijbriefje.

3. Waarom denken veel dat je afspraken bij een TFP anders zijn dan betaald. Je hebt nog steeds te maken met dezelfde rechten als het gaat om auteurs en portretrecht. TFP is tenslotte een betaalmiddel en geen rechtsmiddel.

4. Hoe komt het dat je soms niet serieus genomen wordt als je TFP doet. Er wordt soms zelfs gezegd dat TFP shoots van lagere kwaliteit zijn. Dat is volslagen onzin. Vaak zijn het creatief gezien zelf enorme hoogstandjes omdat iedere betrokken even lekker los kan op een concept.

5. TFP zegt niets over de stijl. Je kunt fashion, glamour, portet, horror, kinderen, dieren tot zelfs snoeiharde porno fotograferen met als afspraak TFP. Het zegt niets over wat je maakt alleen over hoe je naar elkaar je tijd vergoed.

Dus dat. Je kunt het er mee eens zijn of oneens. Maar dit is even mijn professionele mening. Een die ik zowel neerzet als fotograaf die betaalde als niet betaalde opdrachten doet. En als die van een agile coach die dagelijks mensen laat inzien dat in iedere samenwerking de waarde niet ligt in geld maar in iets waar men samen gewoon heel blij van wordt.