Te vaak zie ik nieuwe en vaak jonge modellen een stap zetten naar modellenwerk.  Model zijn voor fotografen is leuk. Het levert je vaak mooie foto’s op en het is heel vaak een leuke en gezellige ervaring. Maar zoals in iedere sector kunnen er ook dingen mis gaan. Afspraken die niet goed lopen of een vervelende ervaring. Gelukkig gaat het vaker goed dan mis maar het kan geen kwaad om alert te blijven en tips zijn altijd handig. Dus bij deze mijn lijst met tips voor modellen. Vul gerust aan of geef feedback.  Lees ze gewoon even goed. Het kan je veel ellende besparen en er voor zorgen dat je goed van start gaat als model.

Vooraf aan de shoot

  1. Doe vooraf een beetje achtergrondonderzoek. Is de fotograaf bekend? Is hij of zij vindbaar op Google? Staat fotowerk online? Is er een adres te vinden? Kortom is de fotograaf zichtbaar en transparant? Bedenk dat fotografen trots zijn op hun werk en dit graag laten zien. Check ook bij twijfel of de foto’s die een fotograaf plaatst ook echt van hem zijn. Hier is een handig trucje voor in Google. Verborgen profielen, geen werk kunnen laten zien of daar moeilijk over doen, zoek dan vooral even verder.
  2. Er zijn echt heel veel mensen die zich bezig houden met fotografie. Veel beginnen net en zijn op zoek naar modellen om ervaring op te doen. Prima om mee samen te werken. Maar er zijn er ook die al jaren bezig zijn en nog altijd dezelfde kwaliteit leveren als toen ze net begonnen. Ga voor kwaliteit. Kijk goed naar hun werk en dat van andere fotografen. Wees kritisch en ga niet zomaar voor de eerste de beste persoon die een camera heeft. Het is jou tijd en energie die je er in stopt en daar mag je best iets voor terug verwachten. Ook zijn er fotografen die fantastische ideeën hebben en mooie moodboards laten zien. Maar staar je niet blind op mooie plaatjes. Kan de fotograaf wel waarmaken wat hij voorstelt. Vaak is er een kloof tussen willen en kunnen.
  3. Vraag andere modellen die al eens met de fotograaf gewerkt hebben wat hun ervaring was. Je kunt referenties vragen aan de fotograaf. Een fotograaf is vaak zuinig op een goede reputatie en heeft natuurlijk ook niets te verbergen. Vraag bijvoorbeeld drie referenties en contact die ook. Maar benaderen ook modellen die niet als referenties zijn opgegeven.
  4. Onder de 18, altijd een meerderjarig iemand meenemen. Ouder, voogd of familielid. Niet je beste vriendin of vriend die ook onder de 18 is. Het gaat niet alleen om de veiligheid maar ook om juridische aspecten. Als minderjarige mag je bv geen contract of overeenkomst aangaan. En model staan is eigenlijk gewoon werk wat je doet, ongeacht de vergoeding.
  5. Een overeenkomst kan ook nooit kwaad. Bespreek van te voren wat er van je verwacht wordt. Waar je grenzen liggen. Wat gebeurt er met het fotomateriaal? Wat hou je er aan over? Vanaf 25 mei 2018 is de wetgeving aangepast op het gebied van opslag van persoonsgegevens en dus ook foto’s. Fotografen met een ingeschreven bedrijf bij het handelsregister zijn verplicht om een overeenkomst met je te tekenen. Hierin moet zijn opgenomen wat ze met jou gegevens doen en dus ook wat ze met de foto’s doen en waar deze opgeslagen zijn. Ze zijn wettelijk verplicht om dit te doen.
  6. TFP (Time for Print) dus je geeft tijd voor foto’s. Dat wil niet zeggen dat het dan allemaal maar vrijblijvend is. TFP is slechts een zakelijke afspraak, niet meer of minder. Het staat dus niet voor gratis en je hebt recht op foto’s en zeker inspraak over wat er met de foto’s gebeurt. De fotograaf mag dus niet zonder jou toestemming foto’s openbaar zetten of verkopen.
  7. Worden je gouden bergen beloofd? Een mooie carrière als model? Enorme bedragen. Denk na. Er zijn maar enkele modellen die echt doorbreken en er fulltime van kunnen rondkomen. Er zijn fotografen die beweren dat ze je kunnen aanbrengen bij een bekend modellenbureau, dit komt zelden voor. Als ze dit voorstellen, check dan ook even bij het bureau of ze daar de desbetreffende fotograaf kennen. Als het te goed is om waar te zijn dan is het ook meestal ook zo.
  8. Fotograaf doet moeilijk over afspraken? Wil adres gegevens niet geven of is terughoudend in eenvoudige informatie? Walk away.
  9. Je mag ook niemand meenemen? Er is geen enkele rede dat dit niet zou mogen, je gaat toch gewoon fotograferen of heeft de fotograaf iets anders in gedachte. Dus ouders, je vriendje, broer of zus, die mogen er gewoon bij zijn. Natuurlijk moet je je hier zelf ook goed bij voelen. Maar als je besluit om alleen te gaan is dit toch een mooi filter om te checken of de fotograaf zijn intenties wel oprecht zijn. Als je iemand meeneemt, zorg dan wel dat dit noch de fotograaf belemmert noch invloed heeft op je eigen prestaties.
  10. Of je een selfie wil sturen. Gewoon je gezicht, prima maar lingerie of zelfs naakt om zo een goed idee te krijgen hoe je er uitziet is echt onzin en doe dit niet. Kledingmaten moeten voldoende zijn. En via je webcam een casting? Ook onzin. Niet doen!!
  11. Fotograaf blijf pushen op iets wat je liever niet wil bv lingerie of naakt. Vragen staat vrij maar als het te opdringerig wordt gewoon nee verkopen. Jij bent en blijft de baas over wat je wil doen. Spreek dat gewoon vooraf helder af. Geef je grenzen aan en leg het vooraf duidelijk vast.
  12. Ga altijd op je gevoel af. Voelt het niet ok? Een vervelend gevoel? Rare communicatie? Ga er dan niet in verder. Een fotoshoot moet leuk zijn. Dus ook de voorpret.

Tijdens een shoot

  1. Heb je een duidelijk adres? Soms wil een fotograaf je wel eens oppikken ergens. Prima en handig maar weet waar je bent en naar toe gaat. Zorg voor een telefoonnummer en geef door aan iemand waar je naar toe bent. Bedenk ook dat vrijwel alle modellenburo’s gesloten zijn in het weekend. Er is een trucje die foute fotografen gebruiken om af te spreken bij een bekend modellenbureau. Klinkt goed en vertrouwd maar bij aankomst blijken ze toevallig die dag niet open te zijn. Komt dat even mooi uit. Bel bij twijfel het modellenbureau om te checken of die fotograaf wel voor ze werkt.
  2. Je mag dan toch iemand meenemen maar de fotograaf wil dat diegene weggaat. Als dat niet fijn voelt, niet accepteren. Jij moet je veilig en vertrouwd voelen.
  3. Tijdens de shoot worden dingen voorgesteld die je niet hebt afgesproken. Niet juist. Improviseren is prima maar doe niets wat je niet wil of waar je je er niet fijn bij voelt.
  4. Naakt, prima boven de 18. Onder de 18 mag volgens de wetgeving maar denk na. Zorg voor toestemming van een ouder of voogd. En denk ook na over de gevolgen, je foto’s komen misschien op internet en het is vaak vrij lastig om ze daar weer van af te halen. Maak heldere afspraken. In België mag het overigens helemaal niet onder de 18. En neem een badjas of joggingbroek mee. Het is naaktfotografie en geen naaktloperij.
  5. Een fotograaf hoeft je niet aan te raken. Ook hier weer duidelijk zijn. Een haarlok goed doen. Een plooi rechttrekken. Het zou kunnen maar het is fotograferen en niet een vrijbriefje om een model te betasten. Is er een visagiste of styliste? Die kan het ook. En een fotograaf hoeft je echt niet vast te pakken om je te helpen met je pose. Voordoen werkt net zo goed.
  6. Men loopt onnodig de plek binnen waar je je omkleedt. Kan men niet even wachten?
  7. Is er iets niet duidelijk? Twijfel je over een bepaalde houding? Vraag of je mag zien hoe het er uit ziet in de camera. Tegenwoordig is alles digitaal en je kan altijd op de camera terugkijken. Digitaal heeft ook als voordeel dat een foto gelijk gewist kan worden. Fotografen zijn hier niet zo happig op, maar die ene zwervende naaktfoto waar je toch met je benen wijd zit wat niet de afspraak is. Gelijk laten wissen op de camera.
  8. Transparantie en openheid is belangrijk. Stel vragen. Iets niet naar je zin? Zeg het.
  9. Wie is die onbekende persoon die eigenlijk niets te zoeken heeft bij jou shoot? Vriendje van de fotograaf? Pottenkijkers zijn niet nodig.
  10. Wederom, ga op je gevoel af. Voelt het niet fijn? Is het eng of raar? Wegwezen. Een fotoshoot is leuk en het gaat om vertrouwen en goede samenwerking.

Na afloop van de shoot

  1. Je hebt mooie foto’s gemaakt. En die mag je zien. Heb je op TFP basis samengewerkt dan heb je altijd recht op foto’s. TFP staat voor “Time for Pictures” je hebt dus met het investeren van je tijd betaald voor de foto’s en er dus gewoon recht op. In principe mag je ook alle foto’s zien. Ruw materiaal kan de fotograaf altijd in kleiner formaat en desnoods met een logo er doorheen je toesturen. Dit zodat je zelf ook kunt uitzoeken. Het is niet de bedoeling dat je ruw en onbewerkte foto’s openbaar maakt. Veel fotografen zijn daar niet zo blij mee omdat ze graag nog nabewerken. De fotograaf inspraak in welke foto openbaar mag maar jij ook.
  2. Normaliter kun je foto’s zo’n twee aan drie weken na een fotoshoot verwachten. Veel fotografen zijn sneller en leveren soms al in de week na de shoot de eerste foto’s. Duurt het langer dan mag je verwachten dat er een goede rede voor is.
  3. Verwacht ook niet honderden foto’s. Beter tien a vijftien echt goede foto’s dan vijftig middelmatige. Het moet wel in verhouding zijn met je shoot.
  4. Bij TFP heb je recht op een foto zonder de naam van de fotograaf in de foto. Veel fotografen zetten hun logo in de foto. Buiten dat dit vrij achterhaald denken is heb jij ook gewoon recht op een schone foto zodat je die voor je eigen portfolio kunt gebruiken. Immers als de fotograaf zijn naam in de foto mag zetten dan zou jou naam er ook bij moeten. Daarbij komt dat de foto altijd eigendom blijft van de fotograaf (auteursrecht) de beeltenis echter is van jou (portretrecht).
  5. Overleg altijd voordat je iets met een foto doet. Bijvoorbeeld insturen naar een (online) magazine. Er zitten auteursrechten op een foto en die zijn van de fotograaf. Maar de fotograaf moet ook altijd overleggen met jou als model als hij iets met een foto doet. Dit kan vooraf maar ook achteraf. Wil jij niet dat een foto met jou beeltenis openbaar gaat dan is het jou recht om dit te weigeren. Veel modellen maar ook fotografen vergeten dit. Auteursrecht is niet het recht tot openbaring. Alle partijen hebben van elkaar de toestemming nodig. Dit moet vanaf 25 mei 2018 zijn vastgelegd in een overeenkomst voor beroepsfotografen.
  6. Heb je een betaalde fotoshoot gedaan dan heb je niet altijd recht op foto’s. Je bent immers netjes betaald voor je tijd. Het is natuurlijk wel leuk om materiaal te ontvangen. Als foto’s gebruikt worden voor een publicatie dan kan het vaak een tijdje duren voor ze openbaar komen en mogen. Overleg dit goed met de fotograaf.
  7. Naam vermelden bij een foto is altijd netjes als dit mogelijk is. Overleg ook dit altijd even.
  8. Zelf bewerken van foto’s wordt niet altijd op prijs gesteld door de fotograaf. Overleg ook dit altijd even. Misschien vind jij de foto mooier in zwart/wit, wellicht kan de fotograaf dit beter voor je doen.
  9. De foto’s zijn mooi geworden en gaan openbaar. Een jaar later heb je een sollicitatiegesprek en opeens bedenk je dat je nog ergens die foto hebt staan. Geen ramp, overleg het even met de fotograaf. Een foto van een jaar geleden is toch niet meer actueel en kan gewoon weer worden weggehaald uit een online portfolio. Maar denk ook vooral goed na over dit soort zaken.
  10. Communiceer. Ook achteraf. Hou de lijntjes open en vertel elkaar wat je van plan bent. Uiteindelijk komt alles neer om heldere en goede communicatie.

En de belangrijkste regel van allemaal. Have fun!

Modellen agentschappen of bureaus

Waar kun je op letten als je met een modelagency in zee gaat of op zoek bent.

  1. Agency of bureau is netje geregistreerd bij een handelsregister (Kamer van koophandel).
  2. Volledige adresgegevens staan openbaar. Dus niet alleen email maar een echt bezoek adres en je kunt ze ook gewoon opbellen.
  3. Er staat aantoonbaar recent werkt op de site en geen leuke castingfoto’s want iedereen kan een casting houden. Echt werk is waar het om gaat.
  4. Duidelijke taal. Professioneel gedrag hoort bij een goed bureau. Vage beloftes, gouden bergen enz vullen geen gaatjes.
  5. Kwaliteit over kwantiteit. Een agency met 300 modellen? Word geen kaartenbak model.
  6. Je mag alleen met de eigen huisfotograaf werken. Geen TFP doen of andere werk aannemen. Kortom ze willen je exclusief. Leuk maar wat staat daar tegenover. Krijg je dan ook exclusief werk? Het is onzin als ze je claimen en vastleggen zonder dat er iets tegenover staat. Niet doen!
  7. Betalen voor inschrijving. Niet doen! Ze horen jou te betalen en je te vertegenwoordigen. Ze verdienen aan commissie niet aan inschrijf geld of administratiekosten. Dit is onzin en ga hier niet mee akkoord. Ook niet met modeltrainingen. Ervaring krijg je door veel voor de camera te staan. Een goed bureau en goede fotograaf weten jou prima aan te sturen en daar heb je echt geen training of coach voor nodig. Zeker niet als je er zelf voor moet betalen. Zie een Modellenbureau gewoon als een uitzendbureau.
  8. Ze vragen je om foto’s te sturen van jezelf. Prima. Maar naakt of lingerie foto’s? Je kunt je afvragen waarvoor.
  9. Een webcam casting is complete onzin. Trap daar echt nooit in. Ook geen video sturen waarin je je moet voorstellen. Goede bureau’s vragen dit nooit. Als ze je willen zien dan altijd in het echt en bij twijfel, neem een volwassen iemand mee. En de afspraak is gewoon bij het bureau en niet op een terrasje.
  10. Er zijn mensen die beweren dat ze casten voor bekende bureaus alleen de meeste grote bureaus doen geen castings en hebben ook geen scouts. Het aanbod is hoog voor de goede bureau’s en ze hebben echt geen scouts of casting nodig. Check even met het desbetreffende bureau of het wel klopt.
  11. Er worden vrij grote geldbedragen genoemd voor werk dat ze je beloven. Het kan leuk verdienen zijn maar in de honderden euro’s voor een paar uur fotograferen. Het moet wel logisch en in verhouding zijn.  Een gemiddeld goed werkend model verdient tussen de 350,- tot 750,- per dag met uitschieters naar boven. Voor naakt en lingerie geld vaak een dubbel tarief. Alles daarboven en een vaag bureau. Denk na, gouden bergen bestaan niet.
  12. Veel buro’s vragen om een kopie van je paspoort. Dit mag alleen als ze een afspraak hebben met de CBP (College Bescherming Persoonsgegevens). Zonder een aantoonbare afspraak mogen ze alleen je paspoortnummer en gegevens overschrijven. Er zijn speciale hoesjes te verkrijgen die privé gegevens bedekken. Maar het gaat om identificeren, checken of je leeftijd klopt. Meer hoeven ze echt niet te weten van je. Een kopie opsturen is natuurlijk helemaal niet slim en doe dat echt nooit. En let er op dat deze wet per 25 mei 2018 is aangepast en nu nog strenger is als het gaat om de opslag van persoonsgegevens.
  13. Modeltrainingen, catwalktraining, expressietraining. Leuk, maar eigenlijk onzin en vaak geldklopperij. Ervaring krijg je door het te doen. Een catwalktraining is leuk als je ook echt shows gaat lopen maar betaal hier niet voor tenzij je verwacht hier echt geld mee te kunnen verdienen of als je geld teveel hebt. En een training waar je leert om poses te doen is echt onzin. Ieder fotograaf wil iets anders en zeker niet de standaard houdingen. Ga voor de spiegel staan en oefen lekker thuis. Koop bladen en haal daar inspiratie uit. En goede fotografen kunnen je ervaring geven.
  14. Er zijn veel modellenwedstrijden. Wees hier zeer voorzichtig mee. Veel zijn er opgezet om geld aan te verdienen door de organisatie. Vooral in België loopt dit de spuigaten uit. Lees goed de voorwaarden. Wat krijg je er voor terug. Wat is het inleg geld en is dit alle inspanning waard. Moet je zelf sponsors aanbrengen die moeten betalen dan kun je er vanuit gaan dat het een geld verdien constructie is. Jij de inspanning en de organisatie de verdiensten.
  15. En nogmaals voor de duidelijkheid. Nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit en nog eens nooit betalen aan een modellenburo of agency, Zij verdienen aan je middels een percentage op het geld wat jij verdiend met een opdracht die zij gaan verzorgen. Al het andere is pure onzin en trap daar niet in.

En als laatste. Op Facebook heeft iedere groep een of meerdere beheerders. Het overgrote deel van deze beheerders en vooral die van de bekendere groepen, weet wat er speelt in hun groep. Sommigen hebben zelfs onderling contact. Heb je vragen over een fotograaf, mua of agency. Je kunt ook hen vragen.

Twijfel je aan werk van een fotograaf dan kan Google Image search een beetje helpen.